Sodobna gostinska razsvetljava
Gostinska razsvetljavaV restavraciji se dobra hrana in sodobna gastronomska zasnova združita, da ustvarita uspešen večer. Profesionalna zasnova osvetlitve ustvarja ambient, ki vas vabi, da se zadržite in vrnete. Za osvetlitev restavracije se uporablja prefinjena kombinacija neposredne in posredne osvetlitve.
Področja uporabe
Prijetna svetloba brez utripanja se uporablja v prostoru za goste restavracije, da se ustvari zasebnost v javnem prostoru. Izbrane barve in intenzivnost svetlobe prav tako ustvarijo popoln prizor za jedi. Lumories.si Professional priporoča vrednosti barvne reprodukcije vsaj Ra 90 in osvetlitev približno 200 luksov. Poleg tega je razsvetljava v restavraciji - če jo je mogoče zatemniti - optimalno pripravljena na spreminjajoče se scenarije, kot so zabave.
Privlačna zunanja razsvetljava je sestavni del koncepta osvetlitve restavracije, saj je prva stvar, ki jo gost opazi. Gostje se praviloma odločajo o tem, ali je restavracija vredna obiska, tudi na podlagi zunanjega vtisa. Luči na poteh med drugim zagotavljajo tudi večjo varnost gostov in osebja.
Svetila v kuhinji so izpostavljena visokim koncentracijam vroče maščobe, hlapov in visokih temperatur. Zato so minimalno potrebne svetilke, odporne na vlago in z zaščito IP54. Za priročno uporabo razsvetljave priporočamo luči, ki jih je mogoče preklapljati in zatemnjevati v skupinah, in barvno reprodukcijo Ra ≥ 90, da bo priprava hrane popolna.
Zunanja osvetlitev restavracije odraža identiteto notranjosti. Običajne fasade stavb lahko vizualno izboljšate z oblikovno usmerjeno gostinsko razsvetljavo. Priporočamo tudi luči iz nerjavečega jekla, ki so odporne na ekstremne vremenske razmere, odporne proti koroziji in enostavne za čiščenje.
Zlasti v barih in kavarnah se prvi stik z gostom vzpostavi in komunicira pri točilnem pultu. LED trakovi so primer razsvetljave, ki je očarljiva že od samega začetka. Na spodnji strani delovnega pulta, v vdolbini v spodnjem delu pulta ali za prosojnimi materiali, kot sta opalno ali akrilno steklo.
Sanitarije za goste so nujne za gostinske obrate, ki strežejo alkoholne pijače, so večji od 50 m² in/ali imajo več kot 50 sedežev. Funkcionalna razsvetljava v toaletnem prostoru restavracije prav tako zagotavlja, da so gostje na tem področju popolnoma zadovoljni.
Naša priporočila
Pravne zahteve
Tako kot za vse javne ali poslovne prostore tudi za razsvetljavo v gostinstvu veljajo jasno opredeljeni predpisi, ki gostom in zaposlenim zagotavljajo varno bivanje. Med drugim sta pomembna predpis A 3.4 in -> DIN EN 12464-1.
Te so priporočljive za razsvetljavo v restavraciji:
- 100 luksov: hodniki
- 200 lux: vhod, jedilnica, sanitarije
- 300 lux: blagajna in bife
V lokalih in barih je osvetlitev pod 100 luksov del koncepta. Zato je jasno, da prave razsvetljave v gostinstvu ni mogoče izračunati po formulah, temveč je zasnovana kot celovit koncept razsvetljave, ki odraža identiteto restavracije.\ Splošno pravilo: čim višje so prostori, tem višje so nameščene svetilke ter tem močnejši in številčnejši so svetlobni viri.
Tehnični vidiki dobre osvetlitve
V idealnem primeru morajo imeti svetilke za restavracije CRI > 90, da je hrana videti okusno. Prijetna barvna temperatura od 1 200 do 2 700 kelvinov poudarja prijetno vzdušje v gostinstvu. Zelo dinamična svetlobna slika, ki usmerja pogled, je še posebej privlačna in prijetna za oko. Eden od primerov je presenetljivo osvetljena zadnja stena bara ter diskretni prostor za sedenje in počitek.